Metropoolregio Amsterdam en Zwolle e.o.
TopsUPport Haarlemmeer kent op feestelijk event eerste donaties toe

TopsUPport Haarlemmeer kent op feestelijk event eerste donaties toe

De (top)sport in de regio naar een hoger niveau brengen met hulp van het regionale bedrijfsleven. Met dit ambitieuze doel is afgelopen najaar TopsUPport Haarlemmermeer van start gegaan. Het initiatief werd direct door een groot aantal ondernemingen, de teller loopt inmiddels over de dertig, omarmd.

Op donderdag 7 februari werd tijdens een interessant en gezellig event bij de Wijnzaak in Hoofddorp bekend welke twee sporters als eerste een donatie kregen. De keuze viel daarbij bewust op jong talent, want de portemonnee van ouders raakt door de hoge kosten die dit met zich meebrengt een keer leeg. In de gemeente Haarlemmermeer is een beslissing maken wat betreft het toekennen van donaties geen sinecure. Veelbelovende jonge sporters zijn er immers in zeer ruime mate. Ezra Verboom is daar een uitstekend voorbeeld van. De atleet, met veel potentie op de meerkamp, werd door de trotse, nieuwe wethouder van onder meer sport Mieke Booij verrast met een nieuwe polsstok. De volgens eigen zeggen meest getalenteerde van de drie broers, denkt zo de barrière van 4.50 meter spoedig te kunnen slechten. Ook voor tennisser Joshua Diseraard had topsportcoördinator Lisanne de Roever goed nieuws. Zijn cheque ter waarde van € 500,- is een welkom steuntje in de rug richting de Special Olympics World Games volgende maand in Abu Dhabi.

Met Anouk Vetter, Europees kampioen op de meerkamp in 2016, en turner Casimir Schmidt, lid van SV Pax, waren er twee topsporters aanwezig om hun verhaal met het bedrijfsleven te delen. Hierbij werd nadrukkelijk ingezet op het belang van sponsoring, want nee dit is qua inkomsten absoluut niet te vergelijken met de voetballerij. Schmidt: ‘Het is extreem belangrijk en de fundering om je passie te kunnen voortzetten.’ Volgens Vetter neemt het hebben van voldoende sponsors vooral een hoop stress weg, waardoor de focus volledig op presteren kan liggen. En ja, liefst wil je als sporter zelf ook iets terug doen. Met een gesponsorde auto ben je bijvoorbeeld goed zichtbaar en ook social media kunnen hierin een rol spelen.

Tim Jenniskens, olympisch hockeyer en medeoprichter van de Fanbased foundation, hield een interessant betoog over hoe ze topsporters tijdens en na hun sportcarrière in hun transitie naar een maatschappelijke carrière helpen. Ook bij TopsUPport is daar nadrukkelijk aandacht voor. Zo werd atletiektalent Bowien Jansen succesvol geholpen bij het zoeken aan een parttime baan en recent ook judotalent Ilse Buren, die vanwege aanhoudend blessureleed noodgedwongen haar carrière beëindigde. (Top)sporters hebben namelijk veel competenties, denk bijvoorbeeld aan discipline en de prestatiedrang, die in het bedrijfsleven heel goed van pas komen.

Onder het genot van een hapje en een drankje zijn er weer de nodige (nieuwe) contacten gelegd. Een eerste stap op weg naar het ambitieuze, maar realistische doel om honderd bedrijven te laten aansluiten bij dit prachtige initiatief. Geen enkele onderneming wil toch bij die vele Nederlanders horen die pas voorop lopen als er een grote sportieve prestatie valt te vieren?

 

Tekst: Johan van Dien

Foto: Robert Joore