Metropoolregio Amsterdam en Zwolle e.o.
Haarlem opent cultureel seizoen met festival

Haarlem opent cultureel seizoen met festival

Op zaterdag 8 en zondag 9 september opent Haarlem het culturele seizoen met het Haarlem Cultuur Festival. Nieuw is de Haarlemse Cultuurnacht op 8 september, een lange, verrassende avond vol kunst en cultuur met afterparty. Merlijn Twaalfhoven trapt het evenement af met zijn spectaculaire compositie Ville Passager,die door honderd blazers en slagwerken vanaf balkons, trappen en uit ramen op en rond de Grote Markt wordt uitgevoerd. 

Het publiek ervaart vanaf een vaste plek of wandelend het poëtische en dromerige werk waarin melodieën, akkoorden en ritmes verweven tot één geheel. Na deze bijzondere opening zijn er in de hele stad bijzondere evenementen. Het Frans Hals Museum biedt bijzondere ervaringen zoals een turbotour, yoga en salonsjansen. In de 175 jaar oude Teekenzaal van de Waag kan worden deelgenomen aan nachtelijke modeltekensessies. 

Het optreden van Merlijn Twaalfhoven is tevens het startsein voor de manifestatie ‘Haarlem viert cultuur’: een halfjaar lang bruist het in de Spaarnestad van de culturele activiteiten.Tijdens het Haarlem Cultuur Festival gonst het twee dagen lang in de stad met optredens, films, workshops en exposities op het gebied van theater, dans, muziek, beeldende kunst en literatuur. De meeste activiteiten zijn gratis toegankelijk. 

Het festival op 8 en 9 september valt bovendien samen met het Korenlint met optredens van ruim zestig koren en Open Monumentendag met onder meer kleine concerten op meer dan zeventig historische locaties. Het slotstuk van de eerste Haarlemse Cultuurnacht is vanaf 23.00 uur de afterparty in Patronaat.