Metropoolregio Amsterdam en Zwolle e.o.
Haarlem brengt ode aan de bloem

Haarlem brengt ode aan de bloem

In april en mei is Haarlem dé bloemenstad van Nederland. In deze periode staan niet alleen de bloemenvelden rondom de stad in bloei, ook Haarlem zelf biedt extra geur en kleur.Onder de noemer Haarlem bloeit! zijn er evenementen, tentoonstellingen en activiteiten die met de bloem te maken hebben. Zo laat de stad zien hoe je kunst, cultuur en bloemen feestelijk met elkaar kunt verweven. Natuurlijk zijn ook de vele restaurantjes, cafeetjes en winkelstraatjes van de historische binnenstad in voorjaarsstemming!

Musea in bloei

Tijdens Haarlem bloeit! zijn er in drie musea maar liefst vier tentoonstellingen waar bloem en groen tot leven komen. In Teylers Museum ontdekken bezoekers 200 soorten groen botanische tekenkunst rond 1800 van de vermaarde broers Franz en Ferdinand Bauer. In het prentenkabinet is de expositie Bloemenweelde ingericht met fantastische bloemtekeningen vanaf de zeventiende eeuw tot nu. Bij Frans Hals Museum in Bloei wordt de spannende synergie opgezocht tussen keramiek, design, oude meester en verse bloemen en Museum Haarlem laat bezoekers kennismaken met het verhaal van de opkomst en ondergang van de Haarlemse bloemenindustrie tussen de achttiende en twintigste eeuw.

Kathedraal in bloei

De Nieuwe Bavo bloeit is een indrukwekkend bloemevenement in deze imposante kerk, die door 150 studenten wordt omgetoverd in een sprookjesachtige locatie. De kathedraal, die samen met onder meer de Sagrada Familia in Barcelona in de top-5 staat van belangrijkste kerken in Europa, biedt tien dagen lang een spectaculair schouwspel van kleur, geur en licht.

Stad in bloei

De intocht van het Bloemencorso Bollenstreek in het weekend van 13 en 14 april wordt door de stad aangegrepen voor een afwisselend cultureel programma. Zo is er onder meer de ZontaWalk die op de zaterdagavond dwars door de historische binnenstad leidt naar bijzondere plekjes met (buiten)optredens.